Keukenkastjes wrappen? Wat is beter wrappen of spuiten…

Wanneer je keukenkastjes verouderd zijn, beschadigd raken of simpelweg niet meer passen bij de nieuwe kleuren in je interieur, sta je voor de keuze: wrappen of spuiten? Beide opties bieden mogelijkheden om je kastjes nieuw leven in te blazen en ze aan te passen aan je persoonlijke smaak en stijl. Maar wat is eigenlijk beter: het wrappen van keukenkastjes met folie of ze laten spuiten?

Keukenkastjes zijn een belangrijk onderdeel van de uitstraling van je keuken. Dat wil je goed aanpakken én er lang plezier van hebben. Laten we daarom deze twee opties eens goed bekijken en ontdekken welke het meest geschikt is voor jouw renovatieproject.

Wat is wrappen precies?

Voor je een weloverwogen keus kunt maken is het goed om te weten wat wrappen precies is. Wrappen is het aanbrengen van speciaal voor dit doel ontworpen wrapfolie. Het is een techniek waarbij een dunne laag folie wordt aangebracht op oppervlakken zoals auto's, bedrijfsbusjes en in dit geval keukenkastjes.

Deze wrapfolie kan variëren in kleur, patroon en textuur. Daardoor is het mogelijk om het uiterlijk van de keukenkastjes volledig te transformeren. Wrappen biedt een breed scala aan mogelijkheden, van het simuleren van de look van houtnerf tot het creëren van een moderne hoogglansafwerking.

Het aanbrengen van de folie moet zorgvuldig gebeuren. De folie wordt warm gemaakt waardoor het flexibeler wordt en iets oprekt. Daardoor kan het netjes om hoeken heen geplakt worden. Het oppervlak wordt in één keer beplakt, waarbij luchtbellen worden vermeden en de folie naadloos wordt geïntegreerd voor een professionele afwerking.

Wrappen biedt een kosteneffectieve en snelle manier om keukenkastjes te renoveren zonder dat daarbij de hele keuken hoeft te worden vervangen.

Wrapfolie wordt veel gebruikt op auto's

Nadelen van keuken wrappen

Het wrappen van een keuken klinkt tot nu toe misschien ideaal. Helaas komen we er niet onderuit om ook wat nadelen te noemen. 

Oppassen voor krassen: wrap is minder hard dan lak. Je zult dus voorzichtig met het oppervlak om moeten gaan om krassen en beschadigen van de folie te voorkomen. Vooral op delen waar de folie de hoek om gaat, is de folie extra dun. Stoot je hier per ongeluk tegenaan, dan kan de folie snel beschadigen.

Warmte en stoom voorkomen: dat klinkt vrij onmogelijk in een keuken, maar toch zou het voor de folie het beste zijn. Wrapfolie wordt aangebracht met een föhn. De folie wordt heel voorzichtig op de juiste temperatuur gebracht. Tijdens het afkoelen vormt het zich naar het oppervlak. In je keuken heb je veel te maken met stomende pannen, hete ovens en een vaatwasser die een flinke stoomwolk produceert als je hem opendoet. Gewrapte keukenkastjes die in aanraking komen met deze warmte of hete stoom kunnen hierdoor beschadigen. Omgekrulde folie langs de randen is bijvoorbeeld een gevolg.

Beschadigingen kunnen niet gerepareerd worden: is de folie beschadigd dan kan deze niet gerepareerd worden. Alleen het compleet opnieuw wrappen van het beschadigde deel is een oplossing.

Pas op met schoonmaakmiddelen: je wilt je keuken fris en fruitig houden. Regelmatig schoonmaken hoort erbij. Veel schoonmaakmiddelen zijn te agressief en kun je niet op wrapfolie gebruiken. Je tast hiermee de lijmlaag aan waardoor de wrap loslaat.

Lijmlaag kan loslaten: de wrapfolie is voorzien van een lijmlaag waarmee het op de ondergrond wordt aangebracht. Deze lijmlaag heeft een goed hechtende ondergrond nodig. Veel keukenkastjes zijn gemaakt van MDF. Dit materiaal is vrij poreus waardoor de lijmlaag niet goed kan hechten. Eigenlijk zouden de keukenkastjes eerst gespoten moeten worden om de wrapfolie een goede ondergrond te geven.


Ga je je keuken wrappen of toch spuiten?

Zoals je ziet, is wrappen niet helemaal de ideale oplossing. Natuurlijk; als je keuken vooral mooi moet zijn en je zelden kookt, is het goed te doen. Af en toe een vochtig doekje er overheen en je gewrapte keuken is een serieuze eyecatcher.

Vaak wordt een keuken heel wat intensiever gebruikt. Het is het kloppend hart van de woning. De plek waar iedereen samenkomt voor een maaltijd, waar eens iets omvalt of gemorst wordt. Met andere woorden: in een keuken wordt geleefd.

Heb jij zo’n keuken? Een keuken waar je gewoon je gang wilt gaan en een lekkere maaltijd op tafel wilt zetten zonder op te passen met stoom, schoonmaakmiddelen en andere potentieel kras of beschadiging makende handelingen? Dan zouden we toch aanraden je keukenkastjes te spuiten.


En dat is niet omdat wij toevallig jouw keukenkastjes kunnen spuiten, maar omdat we jou een schitterende keuken wensen waarin jij lekker je gang kunt gaan.


Waarom je keukenkastjes laten spuiten de beste keuze is

Zoals je hebt gezien, biedt het wrappen van keukenkastjes zeker voordelen, maar het heeft ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Als je keukenkastjes intensief worden gebruikt, in aanraking komen met stoom, warmte en schoonmaakactiviteiten, kan wrappen een uitdaging zijn vanwege de gevoeligheid van de folie voor beschadigingen.

Ben je op zoek naar een duurzame oplossing die bestand is tegen dagelijks gebruik? Dan raden we aan om je keukenkastjes te laten spuiten. Hiermee krijg je een langdurige, onderhoudsvriendelijke afwerking die bestand is tegen krassen, hitte en vocht.

Wil je jouw keuken een nieuwe look geven of gewoon een praktische en mooie ruimte hebben waarin je vrij kunt koken en leven? Spuiten is de beste optie voor een langdurig resultaat waar je nog jarenlang van kunt genieten.

Dus waar wacht je nog op?

Geef je keuken die frisse uitstraling en functionaliteit waar je naar verlangt door hem te laten spuiten door professionals. De mogelijkheden zijn enorm. We laten het je graag zien.

Neem vrijblijvend contact op voor meer inspiratie.