Wat doet kleur met je meubels en je interieur?

Wat doet kleur met je meubels en je interieur?

De kleur van je meubels laten passen bij de rest van je interieur kan soms best een uitdaging zijn. Welke kleuren moet je kiezen om precies de juiste sfeer te krijgen?

Kleur doet iets met je. Dat is je vast niet ontgaan. Van de eerste vrolijk gekleurde voorjaarsbloemen en een strakblauwe lucht worden we allemaal blij. Dit geldt net zo goed voor je interieur. Want ook daar speelt kleur een hele belangrijke rol. Zo zal je bij een compleet witte ruimte eerder denken aan de steriele omgeving bij een tandarts of in het ziekenhuis, dan een gezellige woonkamer.

Kleur geeft sfeer, laat een meubel extra opvallen of juist in het interieur opgaan. Het is dus belangrijk om de juiste kleur te kiezen bij elk meubel. Het is zeker niet nodig om alle meubels in een kamer dezelfde kleur te spuiten. Wissel gerust af en zet bepaalde meubelstukken extra in de spotlight met een speciale kleur.

Het spuiten van meubels is een duurzame manier om je oude meubels weer een schitterende uitstraling te geven. Je stemt ze eenvoudig af op de rest van je interieur. Daarnaast kun je zelf het effect van je meubels in een ruimte bepalen door ze in een specifieke kleur te spuiten. Zo is het prima mogelijk om met warme kleuren een rustig en strak interieur te krijgen.

Welke kleur laat jij je kast spuiten?

Over het algemeen zien we dat lichte kleuren vergroten en naar voren laten komen. Donkere kleuren daarentegen verkleinen en laten een voorwerp naar achteren verdwijnen. Deze regel gaat in je interieur niet altijd op.

Heb je een grote, donkere buffetkast tegen een witte muur, dan zal deze extra de kamer in lijken te komen. Spuit je dezelfde buffetkast wit, dan vormt hij één geheel met de witte muur erachter en lijkt je kamer meteen een stuk groter en ruimer. Dit wordt natuurlijk een ander verhaal wanneer de muur waartegen deze kast staat een donkere kleur heeft.

Bedenk daarom eerst goed welke uitstraling je zoekt en welk effect je verwacht van de meubelen in de kamer.

Kast laten spuiten na

Het effect van kleur op je interieur

Afhankelijk van de ruimte en jouw wensen kies je de juiste kleuren voor je meubels. Veel verschillende kleuren combineren laat een ruimte kleiner lijken. Dit is handig om een grote of hoge kamer optisch kleiner en daardoor knusser en gezelliger te maken. Dit effect bereik je ook als je contrasterende kleuren of donkere tinten gebruikt.

Grote meubelen dezelfde kleur als een muur geven laat een kamer groter lijken. Dit effect bereik je ook door alle meubelen in dezelfde kleur te spuiten. Wil je meer leven brengen in een kleine ruimte? Pasteltinten laten de ruimte opleven, zonder hem kleiner te maken.

Er zijn tinten die altijd goed staan. Dit zijn over het algemeen natuurlijke tinten, zoals de zachte groentinten: olijf, mos en mint. Zoek je tinten die je kamer een gezellige sfeer geven, dan zijn bijvoorbeeld geeltinten, lila of oudroze een goed idee als accentkleur.

Wil je er één meubel echt uit laten springen in een opvallende kleur? Houd dan de rest van het interieur rustig van kleur om het zogenaamde kermis effect te voorkomen.

Welke kleur wordt je tafel?

De eettafel neemt een belangrijke en vaak opvallende plek in. Net als de salontafel meestal het middelpunt vormt van een zithoek. Tafels krijgen tijdens hun leven heel wat te verduren. Gebruikssporen zoals vochtkringen, vlekken en krassen zijn daarom soms niet te voorkomen. Je kunt je tafel beschermen met een stevige laklaag, zodat hij er langer als nieuw uit blijft zien.

Heb je een mooie houten tafel? Dan heb je de keus: houd je hem in de originele houtkleur of kies je een trendy kleur? Als je jouw tafel laat spuiten kun je alle kanten op. Met een transparante laklaag is je tafel goed beschermd en komt het hout mooi tot zijn recht.

Een kleur laat je tafel nog meer opvallen of juist opgaan in de omgeving. Wil je rust en eenheid in je interieur, dan is een laklaag in zwart, wit of een grijstint een mooie oplossing. Mag je tafel juist het opvallende middelpunt zijn? Kies dan een gewaagde kleur. Ook hiermee kun je eenheid creëren, door deze kleur terug te laten komen in diverse accessoires.

Een tafel leent zich mooi om verschillende tinten te gebruiken. Laat bijvoorbeeld de tafelpoten in een andere kleur spuiten dan het tafelblad. Zo krijgt je tafel een speels uiterlijk. Ditzelfde effect kun je toepassen op de eetkamerstoelen. Zo maak je er een mooi geheel van.

Stoelen laten spuiten

Van simpele stoel tot blikvanger

Aan sommige meubelen ben je gewoon gehecht. Omdat ze lekker zitten, of omdat ze emotionele waarde hebben. Van generatie op generatie worden ze doorgegeven. Hoe bijzonder dit ook is, de stoel past gewoon niet in je interieur. Je kunt het niet over je hart verkrijgen hem weg te doen. Gelukkig hoeft dat ook niet. Je zult er versteld van staan hoe diezelfde stoel eruit ziet met een nieuwe laklaag.

“Laat bijvoorbeeld een oude schommelstoel spuiten in een pasteltint, voor de babykamer. Of spuit het antieke stoeltje van je oma in een trendy kleur als blikvanger in je woonkamer.”

Kies een kleur die mooi staat bij je interieur. Voor je het weet past je geliefde stoel stijlvol in het geheel. Wil je hem juist de aandacht laten trekken? Kies dan een opvallende, trendy kleur. Let hierbij wel op dat je niet alles op kunt laten vallen. Dit effect werkt het beste als je één of hooguit twee meubelen op laat vallen in heel de ruimte.

Meubels spuiten geeft je de mogelijkheid om de hele kamer naar jouw smaak in te richten. Je kunt precies de sfeer aan de ruimte geven die jij graag wilt zien.

Ben je benieuwd wat het spuiten van meubelen kost? Vraag een vrijblijvende offerte aan en laat je verrassen.

Reactie plaatsen