Blanke lak voor trendy houten meubelen, maar welke blanke lak kies je?

Blanke lak voor trendy houten meubelen, maar welke blanke lak kies je?

Houten meubelen passen in elk interieur, van strak modern tot gezellig landelijk. Het opknappen van vintage meubelen, oude erfstukken en tweedehands meubilair wordt steeds populairder. Er is dan ook niets leukers dan oude meubels een tweede leven geven. Dit kan door ze van een nieuwe laklaag te voorzien, maar houten meubelen zijn ook schitterend in hun originele houtkleur.

Houten meubelen zijn helemaal trendy, maar zonder beschermende laklaag zullen ze snel lelijk worden. Elke vlek trekt in het hout en is er moeilijk weer af te krijgen. Zelfs vuil en huidvet van je handen trekt erin en laat lelijke plekken achter. Dat is natuurlijk niet praktisch voor een veelgebruikt meubel.

Blanke lak beschermt je meubels en zorgt dat de originele houtkleur mooi blijft. Vlekken en vuil krijgen geen kans, zodat je tafel, kast, stoelen en ander houten meubilair er fris en schitterend bij staan. Nou, doe mij dan maar zo’n blanke laklaag, zou je zeggen. Hoewel dit laagje bijna onzichtbaar is, zijn er verschillende blanke lakken voor je meubelen verkrijgbaar. Daar gaan we in deze blog dieper op in.

Blanke lak tafel

Wat doet blanke lak precies?

Blanke lak is een transparante laag, die zowel over een kleurlak als op kaal hout kan worden aangebracht. De ondergrond blijft zichtbaar door de blanke laklaag heen. Blanke lak beschermt de ondergrond tegen krassen, stoten en slijtage. Ideaal dus voor je houten meubelen.

Wil je graag houten meubelen met een natuurlijke uitstraling? Geen probleem, blanke lak behoudt deze uitstraling. Sterker nog, je kunt er helemaal je eigen look en feel aan meegeven. Er zijn namelijk verschillende soorten blanke lak. Je kunt blanke lak kiezen in verschillende glansgraden, van mat tot hoogglans. Op deze manier kun je jouw houten meubelen precies die uitstraling meegeven die het beste bij je interieur past.

De blanke lakken die voor meubelen gebruikt worden zijn meestal watergedragen. Dit betekent dat ze geurloos zijn, niet vergelen en snel drogen. Je meubels zijn daardoor snel klaar voor gebruik en blijven lang mooi.

Beits of blanke lak voor je meubelen?

Naast blanke lak is er ook beits om je houten meubelen mee te behandelen. Hoewel het eindresultaat er bijna hetzelfde uitziet, is er een belangrijk verschil tussen deze twee. Beits heeft namelijk een ademende structuur. Vocht dat in het hout zit wordt door de beits naar buiten getrokken, doordat beits diep in het hout trekt. Hierdoor is beits uitermate geschikt voor zachte houtsoorten, omdat zacht hout blijft werken.

Blanke lak legt juist een harde, afsluitende laag op het hout. Dit werkt heel goed op harder hout. Je meubelen afwerken met een blanke laklaag beschermt en houdt het lang mooi. Je houten meubelen kunnen wel tegen een stootje met een laagje blanke lak.

Blanke lak badkamer

Welke glansgraad kies je?

Net als bij kleurlak, kun je ook de blanke laklaag in de door jou gewenste glansgraad kiezen. Afhankelijk van de gekozen glansgraad krijgt je meubel een bepaalde uitstraling mee. Ook zit er een verschil in de afwasbaarheid van de laklaag.

Er zijn vijf verschillende glansgraden:

  • Matglans: Is een bekende en veel gebruikte glansgraad. Deze blanke lak heeft een glanspercentage van minder dan 15% en is daardoor minder makkelijk afwasbaar. Oneffenheden worden wel beter verborgen.
  • Eiglans: Deze minder bekende glansgraad heeft een glanspercentage van 15 tot 30%.
  • Zijdeglans: Is een veel gebruikte glans die een aangename, warme uitstraling geeft. Met een glanspercentage van 30 tot 60% zit hij precies tussen mat en hoogglans in.
  • Halfglans: Is ook iets minder bekend en is met een glanspercentage van 60 tot 75% net iets minder glanzend dan hoogglans.
  • Hoogglans: Heeft een glanspercentage van meer dan 75%. Deze laklaag is goede bestand tegen weersinvloeden en daardoor zeer geschikt voor buiten. Het gaat lang mee en is goed schoon te maken. Hoogglans is minder eenvoudig om aan te brengen dan de andere blanke laklagen, maar je hebt er wel heel lang plezier van.

Meubelen van blanke lak voorzien

Om optimaal van de blanke laklaag te profiteren is het belangrijk dat je meubelen een goede behandeling krijgen. Het hout moet goed geschuurd worden en vrij zijn van vet, om de blanke lak optimaal te laten hechten. Afhankelijk van de gekozen glansgraad is een aantal laklagen nodig om het mooiste resultaat te krijgen. Vooral hoogglans vraagt extra aandacht, als je jouw meubel echt wilt laten schitteren.

Nu je kennis hebt mogen maken met de verschillende blanke lakken voor je meubelen, heb je misschien nog vragen. Of je wilt graag advies over welke blanke lak het beste bij jouw meubelen en interieur past.

Wij helpen je graag met persoonlijk advies, neem vrijblijvend contact met ons op.

Reactie plaatsen